Angelica keiskei Ashitaba 15 nasion 2023
Opakowanie o,2g ok 15 nasion
Angelica keiskei Ashitaba (Shin-sun cho) - jest rośliną z rodziny selerowatych. Jak wiele innych selerowatych, z różnych kontynentów, ten japoński gatunek jest nie tylko jadany jako warzywo, ale również od wieków wykorzystywany w TCM jako lek na wiele schorzeń. Pochodzi z Japońskiej wyspy Hachijo-jima, gdzie badacze i lokalni zielarze stwierdzili powiązanie pomiędzy stałym spożyciem tej rośliny i długowiecznością mieszkańców wyspy. W ostatnich latach popularność tego zioła gwałtownie rośnie na Filipinach gdzie nazywana jest Ashitabą (Aszitaba), a także Taiwanie, Chinach i Korei. Sława tej rośliny dosięgnęła również Malezję, Indonezję i USA. Mimo co raz większej popularności wciąż pozostaje jednym z najcenniejszych i najmniej znanych ziół i warzyw z całego świata. To co sprawia że Agelica keiskei jest wyjątkowa pośród wszystkich odmian rodzaju Angelica i pochodnych seleraków to jej żółty sok zawierający witaminę B12 (żadne inne rośliny jej nie zawierają), oraz chalkony - związki chemiczne będące jednymi z najsilniejszych przeciwutleniaczy